Εργαλειοθήκη για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Αυτή η εργαλειοθήκη περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό σε μορφή quiz και σεναρίων με στόχο την ενδυνάμωση των νέων ώστε να μάθουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο υπεύθυνα και με ασφάλεια. Απευθύνεται σε νέους ηλικίας 13-18 ετών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε από εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο ενός σχετικού μαθήματος είτε από τα ίδια τα παιδιά. Το εκπαιδευτικό υλικό είναι κατάλληλο να υποστηρίξει και τις ανάγκες παιδιών προσφύγων/μεταναστών. 

Εργαλειοθήκη για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Αυτή η εργαλειοθήκη περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό σε μορφή κουΐζ και σεναρίων με στόχο την ενδυνάμωση των νέων ώστε να μάθουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο υπεύθυνα και με ασφάλεια. Απευθύνεται σε νέους ηλικίας 13-18 ετών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε από τους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο ενός σχετικού μαθήματος είτε από τα ίδια τα παιδιά. Το εκπαιδευτικό υλικό είναι κατάλληλο να υποστηρίξει και τις ανάγκες παιδιών προσφύγων/μεταναστών. 

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο πληροφορίες και ειδήσεις. Ποιες από αυτές όμως είναι αξιόπιστες και μπορείς να τις πιστέψεις; Τι κάνεις για να αποφασίσεις αν κάποιος λέει αλήθεια;

Μάθε πως να αξιολογείς την εγκυρότητα μιας πηγής!

ΑΠΑΤΗ

Το περιεχόμενο που συναντάς στο διαδίκτυο μπορεί μερικές φορές να αποτελεί κακόβουλη προσπάθεια εξαπάτησης ή υποκλοπής προσωπικών πληροφοριών, ταυτότητας ή ιδιοκτησίας. Μάθε πώς να χρησιμοποιείς την κριτική σου σκέψη πριν κάνεις οτιδήποτε στο διαδίκτυο για να μην πέσεις θύμα απάτης.

Γνωρίζεις πως να προστατεύεις τα προσωπικά σου δεδομένα;  

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

Το να βάζουμε όρια στη χρήση του διαδικτύου και να προστατεύουμε τον εαυτό μας από την υπερβολική χρήση, μερικές φορές είναι πραγματικά δύσκολο. Μάθε ποια είναι τα «σημάδια» της υπερβολικής χρήσης και αναζήτησε τρόπους να οριοθετήσεις το χρόνο που δαπανάς στο διαδίκτυο!

Γνωρίζεις πως να διατηρείς την ισορροπία μεταξύ του χρόνου που δαπανάς στο διαδίκτυο και άλλων δραστηριοτήτων εκτός διαδικτύου;

ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΜΙΣΟΥΣ

Ο ψηφιακός κόσμος δημιουργεί νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για κοινωνική αλληλεπίδραση. Μπορεί να εντείνει την ευγένεια, μπορεί να εντείνει όμως και την αρνητικότητα. Το να μάθεις να εκφράζεις ευγένεια και ενσυναίσθηση, όπως και το πώς να αντιδράς στην αρνητικότητα και την παρενόχληση, είναι ουσιώδους σημασίας για το χτίσιμο υγιών σχέσεων.

Μάθε πως μπορείς (και εσύ) να εξαλείψεις τη βία στο διαδίκτυο!

SEXTING

Γνωρίζεις πως να διασφαλίζεις τα προσωπικά σου δεδομένα στο διαδίκτυο; Πώς ακόμα και στο πλαίσιο της σχέσης σου με το άλλο φύλο, να μη βάζεις σε κίνδυνο την ιδιωτικότητά σου και τη φήμη σου; Κι αν σου συμβεί, γνωρίζεις ότι δεν είσαι μόνος/η και ότι υπάρχουν άτομα που μπορούν να σε υποστηρίξουν;

Αρκεί εσύ να τους εμπιστευτείς!


Σενάρια και quiz υπερβολικής ενασχόλησης

Διαβάστε περισσότερα

Σενάρια και quiz ρητορικής μίσους

Διαβάστε περισσότερα

Σενάρια και quiz διαδικτυακής απάτης

Διαβάστε περισσότερα

Σενάρια και quiz παραπληροφόρησης

Διαβάστε περισσότερα

Σενάρια και quiz sexting

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της εργαλειοθήκης

Αξιολογήστε την εργαλειοθήκη εδώ