Audio Player
Την ίδια είδηση που είδες με το επίδομα των 500 ευρώ για τα παιδιά πρόσφυγες/μετανάστες που φοιτούν σε σχολεία, είδε και ο φίλος σου ο Μοχάμεντ. Εκείνος όμως χωρίς να ελέγξει την αξιοπιστία της είδησης θεώρησε καλό να ενημερώσει όλους τους φίλους σας ανεβάζοντάς την στο προφίλ του στο Instagram. Έβαλε μάλιστα και το παρακάτω σχόλιο: «Τρέξτε να προλάβετε να συμπληρώσετε τη φόρμα! Μη χάσετε 500 ευρώ. Είναι ευκαιρία!». Κάτω από την είδηση πολλοί φίλοι σας ήδη γράφουν: «Τη συμπλήρωσα!», «Ευτυχώς που μας ενημέρωσες!», «Ούτε που το είχα δει! Ευτυχώς που υπάρχεις!», «Σ΄ ευχαριστούμε!».
Εσύ έχεις θυμώσει πολύ με το Μοχάμεντ γιατί παραπλάνησε τόσα παιδιά με μια είδηση που δεν αληθεύει. Πας να τον συναντήσεις. Πώς συμπεριφέρεσαι;
α) Του επιτίθεσαι λεκτικά λέγοντάς του ότι είναι χαζός που κάνει τέτοια πράγματα και μπλέκει και άλλους.
β) Του λες ότι θα τον καταγγείλεις στην αστυνομία για διασπορά ψευδών ειδήσεων και αρνείσαι να πεις οτιδήποτε άλλο μαζί του.
γ) Του εξηγείς ευγενικά ότι πρόκειται για ψευδή είδηση. Τον διαβεβαιώνεις ότι καταλαβαίνεις ότι έκανε λάθος άθελά του αλλά τον παροτρύνεις – τώρα που το γνωρίζει – να κατεβάσει το δημοσίευμα και να ενημερώσει όλους τους φίλους του ότι είναι ψευδές.
Απάντηση: Μερικές φορές κάποιος άθελά του μπορεί να κοινοποιήσει κάτι που είναι ψευδές χωρίς να το ελέγξει. Μπορεί ακόμα και αν είναι ψευδές, ο ίδιος να το πιστεύει και να το υπερασπίζεται. Δεν έχει νόημα με επιθετικό τρόπο να προσπαθήσουμε να του αλλάξουμε γνώμη. Ευγενικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επιχειρήματα για να τον πείσουμε.